Terug naar 2015. Ik volgde de master communicatiewetenschappen aan Universiteit Antwerpen. Ik bezocht regelmatig nieuwswebsites en belandde zo op de website van The Wall Street Journal bij een reportage over de drugsmaffia in Colombia. Geboeid las ik het hele stuk. Toen zag ik plotseling het logo van Netflix staan. Deze rapportage bleek niet afkomstig te zijn van een journalist. Ik keek naar een native advertentie: een advertentie die dezelfde vorm heeft als de redactionele content van de nieuwswebsite. Netflix plaatste deze reportage om een nieuwe serie (Narcos) bekendheid te geven.

 

De native advertentie van Netflix

The Wall Street Journal is niet de enige website die native advertenties plaatst. Toen ik beter ging opletten zag ik ze plotseling op bijna iedere nieuwswebsite, ook in België en Nederland. Sinds 2013 is het aantal native advertenties op websites van nieuwsmedia ieder jaar gegroeid. Adverteerders gebruiken native advertenties om de advertentievermijding van lezers tegen te gaan en om online meer aandacht voor hun content te krijgen. Voor nieuwswebsites is native advertising een fijne extra inkomstenbron

Weinig kennis over werking native advertising

Toch was er in 2015 (toen ik met mijn onderzoeken startte) nog maar weinig kennis over de werking van native advertenties. Diverse vragen zoals: “Wat vindt de lezer nu eigenlijk écht van native advertenties?”, “Waarom en wanneer werkt native advertising” en “Hebben lezers wel door dat ze naar een advertentie kijken?” bleven onbeantwoord.

Het is in het belang van alle partijen dat native advertenties zo efficiënt en tegelijkertijd zo ethisch mogelijk worden geïmplementeerd. Het waarborgen van het vertrouwen van lezers is essentieel voor een duurzame toekomst voor native advertising. Hiervoor is kennis nodig. In de afgelopen jaren heb ik, door middel van het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek aan Universiteit Antwerpen gezocht naar enkele antwoorden. Wetenschappelijke publicaties zijn helaas vaak niet toegankelijk voor de praktijk. Vandaar dat ik deze praktische whitepaper heb gemaakt, met een samenvatting van de belangrijkste studies én praktische aanbevelingen (het TREF-model) voor nieuwswebsites en adverteerders die aan de slag willen met native advertising. Laten we met elkaar native advertising zo goed mogelijk implementeren!

Klik hier om de whitepaper te downloaden

(Visited 192 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *