Daar gaan we dan. De trailer voor ‘De Maffe Mensen Podcast’ is opgenomen! Gaaf? Ja, maar ook heel spannend. In mijn hoofd komt momenteel vooral de gedachte voorbij om het snel wel offline te halen, want: “wat als mensen het niet professioneel genoeg vinden?” en: “er zijn toch al veel te veel podcasts?”. Maar dat ga ik niet doen, want ik ben natuurlijk niet voor niks met dit project gestart. Al vier jaar lang kom ik interessante inzichten tegen die momenteel vooral in de onderzoeks- en marketingwereld gedeeld worden, maar waar we allemaal wat aan hebben. Ik wil dat deze kennis voor iedereen op een laagdrempelige manier toegankelijk is.

Drie redenen waarom ‘De Maffe Mensen Podcast’ nodig is

1. Alle (ja, alle!) mensen kunnen voordeel halen uit de inzichten die de communicatie- en gedragswetenschappen bieden.

We worden allemaal de hele dag door onze eigen (irrationele) gedachtes én door allerlei vormen van (marketing)communicatie beïnvloed. Tijdens mijn PhD aan Universiteit Antwerpen las ik hierover de meest uiteenlopende interessante inzichten. Fantastisch, maar er knaagde één ding aan me: vaak worden deze inzichten maar in een beperkte kring gedeeld; in wetenschappelijke publicaties, in colleges voor studenten, of in blogs of boeken voor marketingprofessionals. Maar hoe zit het met de rest? Mensen die misschien niet een opleiding in de communicatie- of gedragswetenschappen hebben gevolgd of in de marketingwereld werken, maar die wel allemaal baat hebben bij die inzichten? Mensen die graag hun eigen gedrag en communicatie willen verbeteren?

Volgens mij kunnen we allemaal profiteren van meer inzicht in menselijk gedrag en effectieve communicatie. Ik hoop dat door de inzichten uit de communicatie- en gedragswetenschappen op een laagdrempelige manier in een Nederlandstalige podcast te delen, deze in de praktijk nóg meer kunnen worden toegepast. Ook door mensen die in eerste instantie misschien minder geïnteresseerd zijn in marketing en gedragswetenschappen.

2. De (sociale) wetenschap leert ook van praktijktesten- en toepassingen

De sociale wetenschappen richten zich op onderzoeken van het gedrag van mensen. Het lastige hieraan is dat het menselijk gedrag door ontzettend veel factoren wordt beïnvloedt. Daarom is het belangrijk om inzichten uit de onderzoeken ook te blijven testen in de praktijk. Hoe groot is de impact van een interventie daadwerkelijk? Waar lopen mensen tegenaan bij het toepassen van de inzichten in hun werk of eigen leven? Het testen van inzichten in de praktijk kan zo ook weer tot nieuwe inzichten en vragen leiden, wat wetenschappers ook weer kan inspireren. Zo kunnen we van elkaar blijven leren.

3. We mogen wel wat creatiever worden in het geven van colleges aan studenten. Podcasts kunnen een waardevolle aanvulling zijn.

Als laatste denk ik dat de podcast ook studenten kan inspireren om met communicatie- en gedragswetenschappen aan de slag te gaan. Bovendien denk ik dat in sommige gevallen podcastafleveringen een goede aanvulling op, of zelfs deels een vervanging van colleges kunnen worden. Zéker die 3 uur durende hoorcolleges zonder interactie, waar studenten (die toch al te weinig bewegen) verplicht moeten stilzitten. Hoe fijn is het als studenten er ook voor kunnen kiezen om een deel van de lesstof te beluisteren terwijl ze buiten aan het wandelen of sporten zijn? Deze podcast is overigens niet gemaakt als aanvulling op colleges, maar de opzet kan misschien wel als inspiratie bieden.

Oké, genoeg over de redenen voor het maken van deze podcast. Wat kun je van de afleveringen verwachten?

De podcast bestaat uit zowel solo-episodes, als interviews met (voornamelijk Belgische en Nederlandse) wetenschappers. Iedere aflevering behandelt een vraag of probleem rondom communicatie en/of gedragsverandering, aan de hand van studies en voorbeelden van toepassingen van de inzichten in de praktijk.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Waarom we vaak slecht onze eigen toekomst kunnen inschatten en hoe dit onze keuzes in het nu beïnvloedt
  • Hoe we gezonde voeding aantrekkelijker kunnen maken
  • Online reviews: waarom we online aanbevelingen van wildvreemde mensen volgen
  • De invloed van muziek op gedrag
  • Waarom kleine acties tegen klimaatverandering soms juist een negatief effect op het milieu kunnen hebben
  • Hoe je op een effectieve manier in gesprek kan gaan met mensen die een totaal andere mening dan jou hebben

Een voorproefje…. De trailer van De Maffe Mensen Podcast!

Benieuwd naar de eerste échte aflevering? Abonneer je dan nu alvast (gratis) op de podcast. Je kunt de Maffe Mensen Podcast op diverse grote podcastplatformen beluisteren, zoals Spotify en Apple Podcasts, of via de Anchor website: https://anchor.fm/maffe-mensen.

Ik ben benieuwd naar jouw mening!

In de komende twee weken wil ik de eerste aflevering maken en online plaatsen. Hopelijk ga je luisteren! Heb je na het luisteren tips / feedback? Laat het mij zeker weten! Mocht je de podcast willen delen of een review willen geven, dan zou dat helemaal fantastisch zijn. Alvast bedankt en hopelijk tot de eerste aflevering!

 

 

(Visited 347 times, 1 visits today)

Also published on Medium.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *