Communicatiewetenschapper met hart voor de praktijk 

Onderzoek rondom native advertising (branded content)

In februari 2020 ben ik gepromoveerd aan Universiteit Antwerpen met mijn onderzoek naar native advertising op nieuwswebsites: advertenties die dezelfde vorm hebben als de gewone content van de nieuwswebsite (denk aan een gesponsord artikel, of een gesponsorde nieuwsvideo). Het doel van de onderzoeken was om beter te begrijpen hoe native advertenties werken én om te kijken hoe praktijkprofessionals de advertenties op een effectieve en duurzame manier kunnen implementeren. Ik vind relevant zijn voor de praktijk minstens zo belangrijk als het behalen van wetenschappelijke publicaties (stiekem zelfs belangrijker). Alle onderzoeken zijn daarom zoveel mogelijk in samenwerking met mediabedrijven en adverteerders uitgevoerd (waarbij ik volledig onafhankelijk blijf en onafhankelijk gefinancierd ben, door het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek). De resultaten van de onderzoeken zijn, waar mogelijk, vertaald in praktische whitepapers, presentaties en adviezen voor adverteerders, wetgevers en mediabedrijven.

Onderzoek naar vaccinatiebereidheid & communicatie rondom het vaccineren tegen COVID-19
Alhoewel de grote meerderheid van de Belgen aangeeft zich te willen laten vaccineren om zichzelf en hun omgeving te beschermen, zijn er ook nog mensen met vragen en twijfels, of weigeraars. Het is belangrijk om hier goed naar te luisteren en om in kaart te brengen welke twijfels, onzekerheden en behoeftes er bestaan rondom het vaccineren tegen COVID-19. Als onderdeel van de onderzoeksgroep VAXCOM  van Universiteit Antwerpen onderzocht ik met een team de vaccinatiebereidheid in België en de overwegingen en behoeftes bij het maken van de keuze om wel of geen vaccin te laten zetten. Daarnaast onderzochten we op wat voor manieren communicatie kan helpen om vaccinatietwijfelaars te bereiken, om te luisteren wat er bij hen leeft, waar mogelijk vragen te beantwoorden en om eventuele onjuiste overtuigingen (door bijvoorbeeld misinformatie) weg te nemen.

De Maffe Mensen Podcast

Tijdens mijn werk aan de universiteit ben ik De Maffe Mensen Podcast gestart. De Maffe Mensen Podcast gaat over hoe wij allemaal door media, communicatie, marketing en onze omgeving worden beïnvloed. Iedere aflevering leert je nieuwe, interessante inzichten die je kunt gebruiken om gedrag op een positieve manier te beïnvloeden.

De Behaviour Club

De afgelopen jaren heb ik met veel plezier onderzoek aan de universiteit uitgevoerd, maar wat ik nóg leuker vind is het vertalen van inzichten naar strategieën & interventies. Een positieve impact maken met communicatie, op basis van inzicht in menselijke drijfveren, behoeftes en denkpatronen. Daarom heb ik in 2021 met veel enthousiasme samen met bureau Buhrs ‘de Behaviour Club‘ gestart. De Behaviour Club is een sociale onderneming, bestaande uit een stichting en een BV, met als missie om vanuit de synergie tussen wetenschap en praktijk voor betere gedragsveranderingsinterventies te zorgen, waarmee we mens, milieu en maatschappij vooruit helpen. Iedereen die bezig is met ‘gedrag’ is welkom om zich gratis aan te sluiten bij de Behaviour Club. Check: www.behaviourclub.nl of www.behaviourclub.be

 

Onderzoek en strategisch advies rondom communicatie, marketing en gedragsverandering in de praktijk 

Je kunt mij contacteren voor:

Strategische Marketing
Onderzoek & advies voor marketing, media en maatschappij
Psychologie in relatie tot gedragsbeïnvloeding (gedragswetenschappen)

Zin om over het bovenstaande verder te praten? Stuur even een berichtje.

Ik ben ook benieuwd naar jouw verhaal! 🙂

(Visited 959 times, 1 visits today)