Communicatiewetenschapper met hart voor de praktijk – beschikbaar vanaf mei 2020

Sinds 2016 verricht ik als promovendus aan Universiteit Antwerpen onderzoek naar native advertising op nieuwswebsites, advertenties die dezelfde vorm hebben als de gewone content van de nieuwswebsite (denk aan een gesponsord artikel, of een gesponsorde nieuwsvideo). Het doel van de onderzoeken is om beter te begrijpen hoe native advertenties werken én om te kijken hoe praktijkprofessionals de advertenties het beste kunnen implementeren. Ik vind relevant zijn voor de praktijk minstens zo belangrijk als het behalen van wetenschappelijke publicaties (stiekem zelfs belangrijker). Alle onderzoeken worden daarom zoveel mogelijk in samenwerking met mediabedrijven en adverteerders uitgevoerd (waarbij ik volledig onafhankelijk blijf en onafhankelijk gefinancierd ben). Bovendien vorm ik de resultaten direct om in advies voor de praktijk. Het vertalen van onderzoeksresultaten naar praktisch advies is wat ik het leukste vind aan mijn werk!

Update (2020): vanaf mei 2020 beschikbaar voor een positie in de praktijk

De afgelopen jaren heb ik met veel plezier onderzoek uitgevoerd, maar wat ik nóg leuker vind is het vertalen van de inzichten naar strategieën & concrete acties. Daarom ben ik rond mei 2020 (na mijn promotie en een korte reis) beschikbaarvoor een fulltime positie in de praktijk (bij voorkeur gemiddeld max. een uur reizen vanaf Den Haag). Onderwerpen die mij sterk interesseren zijn:

Strategische Content Marketing
Onderzoek & advies voor marketing, media en maatschappij
Psychologie in relatie tot gedragsbeïnvloeding

Zoeken jullie een nieuw teamlid? Ik kom graag eens langs om kennis te maken!

Drie quotes die mijn visie op marketing, media & communicatie samenvatten: 

1.Stop selling, start helping

Mensen kopen geen producten of diensten om de eigenschappen van die producten en diensten zelf, maar om het resultaat dat ze ermee kunnen bereiken. Pas als je mensen echt verder helpt om hun leven op wat voor manier dan ook mooier of beter te maken, zullen ze openstaan voor jouw product en dienst. Het draait dan ook niet om jou, maar om wat je aan andere mensen kunt bieden. Hoe meer je met jouw marketing en communicatie aantoont dat je écht om jouw doelpubliek geeft, des te effectiever deze zal zijn. Ik geloof dan ook sterk in content marketing.

Daarbij is kwaliteit belangrijker dan kwantiteit. Stop met het creëren van ‘wegwerpcontent’ zoals blogposts zonder waarde of social media berichten zonder achterliggende strategie.

Start eerst met het verkrijgen van een heel diep inzicht in wie jou publiek is en wat jouw publiek zoekt en creëer dan de ‘killercontent’ waarmee je mensen daadwerkelijk vooruit helpt.

2. You can trick people into clicking on your content, but you can’t trick them into liking it

Mijn onderzoeken naar native advertising en talloze praktijkvoorbeelden laten zien dat mensen content van alle soorten bronnen (dus ook bedrijven) leuk kunnen vinden, als je maar voldoende waarde biedt.

Je kunt daarom nog zoveel geld achter campagnes zetten om content op wat voor manier dan ook bij jouw publiek te brengen, dat bereik brengt je pas daadwerkelijk iets als de content mensen vervolgens ook echt raakt, verder helpt, of op wat voor manier dan ook in beweging brengt.

Richt je daarom niet op het aantal clicks of views, maar richt je op het creëren van waarde. Dat bereik volgt dan vanzelf.

3. The best advertising is done by satisfied customers

Je kunt nog zo creatief, grappig of waardevol in je marketing- en communicatie activiteiten zijn, als jouw product en dienst niet de verwachtingen waarmaakt, dan kom je niet ver met je content marketing. Het begint daarom met een goed product of dienst waarin je de marketing al integreert en het laten zien in al je acties dat je de klant centraal stelt.

In het digitale tijdperk is het meer dan ooit cruciaal dat je als organisatie open, eerlijk en met je publiek communiceert, in plaats van tegen. Wees niet bang voor kritiek, maar luister en reageer actief en gebruik iedere kans op feedback om jouw product nog beter te maken, of om successen te delen.

Een open deur, maar wel eentje waar nog te weinig organisaties inlopen. 😉

Meer weten? 

Ik wil jou graag ook leren kennen! 🙂

(Visited 463 times, 1 visits today)