Halsoverkop ben ik in maart teruggekomen van een – dat was de bedoeling – lange rondreis door Zuid-Amerika. Het coronavirus was zich razendsnel over heel de wereld aan het verspreiden. Alle landen – en dus ook Nederland – namen maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Maatregelen tegen corona – voor iedereen

Handen wassen, zoveel mogelijk binnen blijven en anderhalve meter afstand houden: de meeste Nederlanders proberen hier zich netjes aan te houden. Gelukkig maar! Toch zijn er nog wel wat problemen. Zo vertelde een vriendin aan mij dat ze regelmatig de maatregelen vergat. Verder kwam  ik ook nog wel wat sceptici tegen (“Het is niet erger dan de griep”). Een laatste probleem zijn de ‘fake news’ berichten die regelmatig op social media, maar ook in WhatsApp groepen worden verspreid.

Fake news nepnieuws coronavirus

Interventies vanuit de communicatie- en gedragswetenschappen

Hoe kunnen we deze belemmeringen tegengaan? Welke inzichten uit de communicatie- en gedragswetenschappen kunnen ons helpen om nog beter de maatregelen te volgen en om het nepnieuws tegen te gaan? Hier ben ik ingedoken. De inzichten en adviezen kun je lezen in dit artikel dat ik heb geschreven voor Frankwatching.com. Lees onder andere over het effect van nudges, de inzet van influencers, het creëren van een sociale norm en het tegengaan van onrealistisch optimisme.  

 

(Visited 182 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *