In mijn vorige blog schreef ik over de groei van native advertising op nieuwswebsites. Native advertisements hebben, ten opzichte van de traditionele banneradvertenties, een aantal voordelen:

  • Native advertising is een interessante manier voor adverteerders om gegerandeerd hun content onder de aandacht van de doelgroep te krijgen. Native advertising kan een belangrijke rol spelen binnen een succesvolle content marketing strategie.
  • Lezers vinden native ads gemiddeld genomen minder irritant en intrusief (e.g. Lee, Kim, and Ham, 2016; Tutaj and Van Reijmersdal, 2012; Krouwer, Poels en Paulussen, 2019).
  • Native advertenties omzeilen in veel gevallen de advertentieblockers.
  • Er zijn heel veel mogelijkheden voor de creatie van native advertenties. Met de komst van professionele content studio’s en de groei van nieuwe mediavormen (podcasts, interactieve storytelling) hebben adverteerders meer mogelijkheden om op creatieve wijze hun content te delen.

Toch zijn er ook een aantal uitdagingen voor native advertising op nieuwswebsites.

1. Er zijn nog altijd (te) veel adverteerders en nieuwsmedia die niet in het belang van de lezers denken.

Ondanks dat er steeds meer goede voorbeelden van native advertenties / branded content zijn, zie ik ook nog regelmatig advertenties die (1) niet duidelijk gelabeld zijn en (2) inhoudelijk te weinig bieden aan de lezer.

Wil je als adverteerder dat lezers positief reageren op het feit dat je tussen hun journalistieke content verhalen aanbiedt, dan is het heel belangrijk dat je minstens evenveel waarde aan de lezer biedt.

Tegelijkertijd blijft een advertentie een advertentie: om het vertrouwen van lezers te bewaren, is het heel belangrijk dat nieuwsmedia en adverteerders duidelijk communiceren welke inhoud van journalisten afkomstig is en welke inhoud van adverteerders afkomstig is.

Een goede native advertisement is duidelijk gelabeld en tegelijkertijd zó interessant en relevant, dat lezers er bewust op klikken, ook al weten ze dat de inhoud niet van een journalist afkomstig is. Zie bijvoorbeeld deze duidelijk gelabelde advertorial van Knab, geplaatst op Prinsjesdag. De tekst en test sluiten perfect aan op de actualiteit en de advertorial werd dan ook goed gelezen, ook al staat er duidelijk bij dat Knab de afzender is. Dit is helemaal geen complexe of dure productie, maar gewoon een advertentie die relevant en actueel is (en dus goed scoort).

2. De meetbaarheid van het succes van native advertising kan stukken beter.

Er bestaat geen standaard succesformule voor native advertising. Ieder nieuwsplatform, ieder lezerspubliek en iedere adverteerder is uniek. Het maken van goede native advertenties kost dan ook tijd en dus geld. Inmiddels zijn er professionele content studio’s die prachtige producties kunnen maken. Maar wat levert zo’n native advertisement nu uiteindelijk op? Dat is nog lang niet altijd even duidelijk.

Het is dus belangrijk om vooraf doelstellingen en metrics vast te leggen. Die doelstellingen gaan verder dan het aantal clicks op een native ad. Immers, wat heb je aan clicks als het publiek de native ad snel weer wegklikt, of als het publiek de content niet interessant vindt?

Ik heb op basis van onderzoek en analyses van campagnes over de hele wereld, een aantal doelstellingen en metrics vastgelegd.

doelen en metrics native adveritsing

Lees de volledige blog over de uitdagingen voor native advertising / branded content

Wil je meer informatie over dit model met doelstellingen en metrics en de uitdagingen voor native advertising? Lees dan hier de volledige blog op Frankwatching.

(Visited 380 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *