Naar hoeveel podcasts luister jij?
Ik ben al enkele jaren een (enorme) fan van podcasts. Het luisteren naar podcasts is niet alleen een fijne afleiding tijdens het doen van klusjes, of mijn lange reizen tussen Den Haag en Antwerpen. Het is een fantastische manier om heel veel bij te leren, op de hoogte te blijven van nieuws en ontwikkelingen, maar ook om kennis te maken met unieke perspectieven op onderwerpen die je in jouw eigen omgeving misschien nooit hoort.

What a time to be alive! 🙂 

Persoonlijk vind ik het soms nog wel lastig om goede podcasts te ontdekken. Ik ben dan ook altijd erg blij als anderen hun favorieten delen. Pas vroeg iemand aan mij of ik wat aanraders had. Dus heb ik maar direct een aantal lijstjes gemaakt! Hier komen ze:

Mijn top 4 podcasts  (zakelijk):

 1. Content Inc with Joe Pulizzi
  Joe Pulizzi was mijn marketingheld, dus ik had hoge verwachtingen van deze podcast. Hij stelt niet teleur. Korte (slechts enkele minuten) afleveringen waarin Joe Pulizzi steeds een ander kerninzicht deelt rondom het opbouwen van een business vanuit content. Tijdloos en zeker een aanrader als startpunt om meer te leren over content marketing. Bonustip: lees zijn boeken!!!
 2. The Brief
  Wat mij betreft de beste Nederlandstalige podcast voor (content) marketeers. De afleveringen bestaan uit goede interviews, in combinatie met het bespreken van opvallend nieuws en interessante cases. Niet te lang, niet te kort en (bijna) altijd leerzaam.
 3. Digiday (Live) podcast
  Deze podcast is een MUST als je op de hoogte wilt blijven van de ontwikkelingen binnen het digitale medialandschap. De afleveringen gaan vooral over de verschillende verdienmodellen van uitgevers (en er zijn heel wat veranderingen gaande!).
 4. Curious Minds: innovation in life and work.
  In deze podcast interviewt Gayle Ellen wetenschappers, ondernemers en schrijvers over een breed scala aan ideeën over hoe je jezelf en de (zakelijke) wereld om je heen kunt verbeteren. Stelt nooit teleur en Gayle is een geweldige interviewster.

 

Overige Engelstalige media / marketing / business podcasts

 1. Native Advertising Powerhouse
  Niet per se de beste podcast, maar als je een PhD rondom native advertising doet, dan zijn interviews met native advertising professionals sowieso razend interessant. 😉 Een aanrader als je meer wilt weten over (1) hoe content studio’s van mediabedrijven te werk gaan, (2) uitdagingen rondom native advertising en (3) hoe merken succesvol native ads inzetten. Heeft nog niet heel veel afleveringen.
 2. Buffer – the science of social media: handige, korte updates over de ontwikkelingen in het social media landschap. Wel wat droog (je merkt dat ze van een script lezen).
 3. Brainfluence: interessante inzichten, voornamelijk vanuit de neurowetenschap, toegepast in het marketingvakgebied.
 4. Six pixels of Separation: goede, meer diepgaande podcast, waarin per aflevering één specifiek idee rondom merken, mensen en technologie wordt besproken. Bonus: het afsluitende liedje. 😉
 5. How I Built this: inspirerende verhalen over de opbouw van grote / gave merken en bedrijven.
 6. Marketing school podcast: wederom praktische tips rondom marketing.
 7. Media Unplugged: goede podcast over de ontwikkelingen in het medialandschap.
 8. Online Marketing Made Easy: wederom handige marketingtips, nu meer voor de kleine ondernemer.
 9. The Difference: paar goede afleveringen, maar lijkt te zijn gestopt.
 10. Growth marketing Toolbox: interviews waarin handige marketingtips worden gegeven.
 11. Exponent: vrij zware podcast, maar je leert wel veel over hoe grote technologiebedrijven werken en waarom ze bepaalde keuzes maken
 12. ModernRetail Podcast: interessante inzichten van ondernemers in de (online) retail
 13. StartUp – Gimlet: leuk kijkje in de oprichting van een StartUp. Goede storytelling.

 

Overige Nederlandstalige marketing / media / business podcasts

 1. Een podcast over Media: hier kijk ik altijd naar uit! Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth zijn een perfecte combi en leren je ongemerkt altijd weer wat nieuws bij over de media, al voelt het meer alsof je met ze in de kroeg zit.
 2. Digital Brains – Adwise: inhoudelijk sterkte podcast van een Nederlands internetmarketingbureau (Adwise). Heel handige updates rondom internetmarketing.
 3. Komt een blad bij de dokter (Bladendokter): over innovaties en verdienmodellen voor Nederlandse media (vooral tijdschriften).
 4. CMO talk: interviews met Nederlandse Chief Marketing Officers die hun visie op marketing delen. Fijne gesprekken.
 5. De IMU podcast: handig voor ondernemers.
 6. Rush Talk: host Elger van der Wel bespreekt diverse innovaties, vaak aan de hand van interviews. Luistert lekker weg.
 7. Connect: podcast van het Rotterdamse bureau Coopr. Leuke interviews waarin het PR- en communicatievakgebied ook wat meer aan bod komt (in plaats van puur marketing).
 8. The growth room: podcast van het Amsterdamse bureau OAK, dat zich richt op organisch online groeien. Gaat ook in op recente trends en ontwikkelingen, steeds met een andere expert.
 9. Over klanten gesproken – over het verbeteren van kantbelevingen

 

 

Podcasts voor zelfontwikkeling / algemene kennis

Want het leven draait om meer dan marketing en media. 😉

 1. De Rudi en Freddi Show:  Absoluut mijn favoriet. Enorm slimme gasten (van De Correspondent) die complexe uitdagingen / misstanden in onze maatschappij op zo’n manier bespreken, dat iedereen er (eindelijk) wat van begrijpt. Luister ook zeker de aflevering over misstanden in de wetenschap. (;-))
 2. De Universiteit van Nederland: wetenschappers bespreken in een korte presentatie hun onderzoeksinzichten, op zo’n manier dat het voor iedereen interessant en relevant is. Maakt mij trots op de wetenschap.
 3. TED Talks Daily: TED talks 🙂
 4. TED Radio hour: Stukjes uit TED talks, rondom een bepaald onderwerp samengevoegd.
 5. Brainwash radio: Interessante visies van voornamelijk filosofen op maatschappelijke ontwikkelingen en issues.
 6. 100 procent inspiratie podcast: podcast host Thijs Lindhout interviewt op een leuke manier diverse mensen in zijn zoektocht naar geluk. Luistert lekker weg.
 7. NPR hidden brain: bespreekt menselijk gedrag en onderliggende mechanismes.
 8. The science of happiness: leuke podcast met wetenschappelijke inzichten over geluk.
 9. Making sense with Sam Harris: slimme man die maatschappelijke issues op kritische wijze bespreekt. Soms heel goed, soms wat langdradig. Hij is
 10. Worklife with Adam Grant: een toppertje als je meer wilt begrijpen over wat mensen gelukkiger en productiever in hun werk maakt.  Host Adam Grant is zelf organisatiepsycholoog / onderzoeker en weet de juiste vragen te stellen.
 11. De Ben Tiggelaar podcast: Ben Tiggelaar, expert op het gebied van gedragsverandering, interviewt wisselende gasten over over persoonlijk leiderschap, effectief werkgedrag en work-life balans
 12. The happiness lab: ‘Geluksprofessor’ Dr Laurie Santos (Yale University) geeft je op basis van wetenschappelijk onderzoek inzicht in wat nu écht gelukkig maakt (en welke stappen je zelf kunt zetten naar meer geluk). Spoiler alert: meer geld & prestige zit hier niet bij.
 13. Celine Charlotte Podcast: Powervrouw, ondernemer en zelfontwikkelingsgoeroe Celine Charlotte (check haar Instagram en website) deelt inzichten uit de lessen die zij heeft geleerd op het gebied van ondernemen en persoonlijk geluk. Misschien meer geschikt voor vrouwen. Ik vind haar geweldig.
 14. Science Vs: opnieuw een podcast uit de wetenschap. Zoekt aan de hand van wetenschap uit wat feit en fabel is. Ik vind de host een beetje een irritante stem hebben, maar de podcast is wel leerzaam.
 15. Invisibilia – NPR – geeft je dieper inzicht in de ‘onzichtbare’ factoren die onze assumpties, gedragspatronen en emoties beinvloeden. Kortom: je leert meer over waarom we bepaalde dingen doen en denken.

 

Bonus: storytelling op zijn best:

Deze 4 podcasts zijn wat mij betreft de beste podcasts op het gebied van storytelling. Drie podcasts over waargebeurde verhalen en één nieuwspodcast. 

 1. De brand in het landhuis
 2. Laura H.
 3. Bob
 4. De NRC podcast ‘Vandaag’

Wat zijn jouw aanraders?

Hopelijk ontdek je via dit lijstje nieuwe, interessante podcasts!

Zoals ik zal zei: ik ben ook altijd héél benieuwd naar de favoriete podcasts van andere mensen. Wat zijn jouw aanraders? Laat het me weten!

(Visited 571 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *