Aan de vorige blog met podcast aanraders kon je wel merken dat ik absoluut een fan ben van het luisteren naar podcasts. Wat ik (meestal) minder graag doe, is het beluisteren van de advertenties die tussendoor worden afgespeeld. Met name de ‘programmatic audio ads’, zijn regelmatig op zijn zachts gezegd misplaatst.

Programmatic advertising: afgestemd voor de adverteerder

Met programmatic advertising (dynamic ad insertion technology) worden advertenties door middel van software achteraf in een podcast geplaatst. Het algoritme kiest de advertentie op basis van bijvoorbeeld de luisteraars locatie, de dag en het tijdstip en andere factoren. Zo kan het dus gebeuren dat je nu een Engelstalige misdaadpodcast luistert, midden in een spannend verhaal zit en plotseling volledig uit je concentratie wordt gehaald door een Nederlandstalige stem die in je oor schreeuwt dat de Gamma deze week uitverkoop heeft (deze situatie heb ik trouwens letterlijk meegemaakt).

De advertentie mag dan wel voor de adverteerder relevant zijn (het is immers onhandig voor veel Amerikaanse adverteerders als ze moeten betalen voor Nederlandse luisteraars en vice versa), voor de luisteraar is dit vaak allesbehalve prettig.

En ik blijk niet de enige die zich stoort aan zulk soort advertenties, zo blijkt uit het eerste grote onderzoek onder ruim duizend Nederlandse podcastluisteraars.

Nederlanders willen niet betalen voor podcasts, maar vinden advertenties vaak ook irritant

In de vragenlijst en interviews geven de Nederlandse luisteraars aan dat ze het fijn vinden dat podcasts ‘zonder drempel’ beschikbaar zijn. Een betaalmuur vinden ze niet praktisch, zeker omdat het podcast landschap zo versplinterd is. En dus zijn ze wel bereid om advertenties te tolereren. Maar dat wil niet zeggen dat ze deze advertenties ook daadwerkelijk leuk vinden. Bovendien gaf een groot deel van de luisteraars aan advertenties af en toe door te spoelen. Of ze een advertentie doorspoelen hangt waarschijnlijk grotendeels af van hoe irritant ze de advertentie vinden.

Een commercial die van tevoren is opgenomen wordt door veel luisteraars zeer negatief beoordeeld. Ook een langere bespreking van producten en diensten door de host wordt niet erg gewaardeerd. Een kort sponsorbericht dat wordt voorgelezen door de host, krijgt van deze drie advertentievormen nog de beste beoordeling.

 

 

Wat zouden luisteraars van native advertenties in podcasts vinden?

Wat de onderzoekers echter niet hebben meegenomen, dat zijn native advertenties voor in podcasts. Native advertenties zijn advertenties die dezelfde vorm en functie hebben als de ‘gewone’ content van het mediaplatform waarop ze verschijnen. Voor podcasts betekent dit dat de advertentie voelt als een natuurlijk onderdeel van de podcast. Bijvoorbeeld een podcast over hardlopen, waarin schoenenmerk Asics  iedere week in een deel van de podcast een achtergrondverhaal over een bekende hardloper deelt, als vast onderdeel van de aflevering.

Voorbeelden en tips om een goede native advertentie te creëren.

Uit de interviews van het onderzoek blijkt dat native advertenties mogelijk de irritatie bij luisteraars kunnen verlagen.

Hoe ziet zo’n native advertentie er dan uit? Hoe maak je er één en wat zijn goede voorbeelden van native advertenties? Hierover schreef ik in mijn nieuwste blog voor Frankwatching.

Lees hier de rest van de blog over de kansen en succesfactoren voor native advertenties in podcasts.

Hoe ziet zo’n native advertentie er dan uit? Hoe maak je er één en wat zijn goede voorbeelden van native advertenties? Hierover schreef ik in mijn nieuwste blog voor Frankwatching.

Lees hier de rest van de blog over de kansen en succesfactoren voor native advertenties in podcasts.

(Visited 275 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *