“Als jouw content maar goed genoeg is, dan krijg je vanzelf een groot publiek”,
roepen veel content marketeers. Helaas blijkt in de praktijk je met het gewoon online plaatsen van kwaliteitsvolle en relevante content, zonder achterliggende publicatie- en distributiestrategie, niet meer zo ver gaat komen.

Waarom contentdistributie steeds belangrijker wordt

De basis van succesvolle content marketing is het creëren van unieke, relevante content die zo verschrikkelijk goed is dat mensen niet meer zonder kunnen. Ze worden fan van de content, blijven terugkomen en de gratis content converteert uiteindelijk naar een publiek dat op een bepaalde manier winstgevend is.

Dat het delen van content tot grote marketingsuccessen kan leiden is zeker niet onopgemerkt gebleven. De content marketing agencies schieten als paddenstoelen uit de grond en bedrijven zijn massaal content gaan creëren en delen, met als gevolg: een tsunami aan content voor de consument.

Met zo’n enorm overaanbod aan content wordt het steeds lastiger om ook daadwerkelijk een publiek voor je content te krijgen. Dus komen steeds meer bedrijven in de pijnlijke situatie dat er wél hele goede content gecreëerd wordt en dat deze met veel enthousiaste op de eigen website gedeeld wordt, maar dat vervolgens niemand (echt niemand) die content ziet, behalve de eigen medewerkers!

Content waarbij enorm veel tijd en geld aan de creatie is besteed, met een uiteindelijk waarde van: nul euro. Wat een verspilling en wat enorm demotiverend.

Content distributie

Niet alleen publiceren, ook promoten

Zonder een goede publicatie- en distributiestrategie red je het niet.

Gelukkig is het slim publiceren en promoten van content niet alleen iets wat bedrijven met grote zakken geld kunnen doen. Er zijn een aantal activiteiten die je kunt ondernemen om ervoor te zorgen dat jouw content gevonden wordt, zonder enige vorm van betaalde distributie in te zetten:

  1. Zorg ervoor dat de content volledig voor zoekmachines is geoptimaliseerd (Volg hiervoor blogs rondom SEO).
  2. Gebruik organische posts op relevante social media platformen om jouw content onder de aandacht te brengen en contacten te leggen. Helaas is het organische bereik op sommige platformen (lees: Facebook) de laatste tijd dramatisch laag voor bedrijvenaccounts. Gebruik daarom niet alleen de kanalen van het merk zelf, maar betrek ook medewerkers bij het actief promoten van content. Een andere oplossing is het delen van content in relevante Facebookgroepen, waar je ook direct in gesprek kunt gaan met de leden.
  3. Netwerk met relevante influencers in jouw branche (personen of organisaties) en maak afspraken om content van elkaar te promoten. Nog een alternatief: schrijf op elkaars website een gastblog.
  4. Creëer en promoot een e-mail nieuwsbrief, waarin je enkel steengoede content met je publiek deelt. Niemand houdt van spam, maar goede nieuwsbrieven worden nog altijd goed gelezen!
  5. Plaats (een deel van) de content op externe, open mediaplatformen, zoals LinkedIn articles, Medium, Quora en Reddit en link terug naar jouw eigen website. Goede content wordt hier al snel beloond met een groot bereik!

Zoals je ziet zijn er al een flink aantal mogelijkheden om jouw content slim te distribueren en te promoten, zonder extra geld uit te geven.

Maar wat nu als je zeker wilt zijn dat een bepaald aantal mensen op korte termijn jouw content onder ogen krijgt? Bijvoorbeeld omdat jouw content juist op dit moment enorm relevant is?

Het opbouwen van een publiek voor je content kost tijd. Wil je toch op korte termijn een gegarandeerd publiek voor jouw content, dan is het slim om gebruik te maken van een betaalde content promotiestrategie: in-feed native advertising.

Wat is in-feed native advertising?

Met in-feed native advertising betaal je om jouw content op relevante mediaplatformen te delen. Je past jouw content op zo’n manier aan dat deze perfect aansluit op de redactionele content van de mediawebsite. Of je maakt gebruik van de branded content afdeling van het mediabedrijf, om met elkaar de perfecte content voor het lezerspubliek te creëren.

Voorbeelden van in-feed native advertising zijn:

  • Een artikel met tips voor de aankoop van hardloopschoenen, geplaatst op Women’s Health, gesponsord door Nike.
  • Een video met uitleg over wijzigingen voor het invullen van de belastingaangifte, geplaatst op NU.nl, afkomstig van de belastingdienst.
  • Een artikel met tips voor jongeren om meer geld te sparen, geplaatst op VICE.com, gesponsord door de ING.

Het inzetten van native advertising op online media platformen biedt drie grote voordelen:

  1. Je profiteert van de autoriteit van die website en de positieve associaties die mensen in het algemeen bij de website hebben.
    Dit wordt ook wel het spill-over effect genoemd.
  1. Lezers hebben gemiddeld minder weerstand tegen advertenties wanneer deze in eenzelfde vorm worden weergegeven als redactionele content.
    De reactance theory stelt dat mensen van nature weerstand hebben tegen boodschappen die hen proberen te beïnvloeden. Aan de andere kant, als je consumenten het gevoel geeft dat ze zelf actief de keuze maken om informatie te lezen, dan verwerken ze informatie van adverteerders op een positievere wijze. Door het redactionele format kunnen native advertenties eenzelfde informationele of entertainende waarde bieden aan lezers.
  1. Je creëert een hogere merkbekendheid en autoriteit onder je doelgroep.
    Met native advertising kan je direct aan je publiek jouw toegevoegde waarde laten zien. Door constant relevante en behulpzame inhoud over jouw domein te delen, profileer je jouw merk als ‘expert op dit gebied aan de lezers van de website. Op die manier weet jouw doelpubliek jou in de toekomst sneller te vinden.

Met native advertising koop je vaak bij de uitgever van het media platform een bepaalde hoeveelheid gegarandeerd bereik voor je content in.

Natuurlijk zegt dit bereik nog niets over de uiteindelijke effectiviteit.

Ook voor native advertenties bestaan er absolute do’s en don’ts.

Wil je native advertising voor de promotie van jouw content gaan inzetten? Lees dan deze blog met 4 principes om dit op een effectieve en duurzame wijze te doen.

(Visited 360 times, 1 visits today)

Also published on Medium.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *